Ghost:/Det ohållbara pyramidspelet

eaqhan har skrivit ett utmärkt inlägg om det ohållbara pyramidspel som är själva grunden för den kapitalistiska ekonomin i dess nuvarande sista skede.

”I en ekonomi som dagens, där pengar skapas ur intet genom att bankerna lånar ut pengar, måste skuldsättningen öka för att hålla igång hela maskineriet, på precis samma sätt som en person som finansierar betalningen på sina kontokortskrediter genom att skaffa sig fler kontokortskrediter. Det blir ett pyramidspel! Det går en tid, men sen är festen förbi och där är vi i dagens värld när som helst.

Det finns bara ett sätt nu att rädda vad som räddas kan och egentligen är det inget svårt. Det gäller bara att ta ett samlat grepp om verkligheten och den ser ut så här: Det man har lånat ut är något som man kan leva utan annars hade man inte lånat ut! Och det man kan låna ut kan man alltså avvara!

Man kan alltså dra ett streck över sina fodringar och bara gå vidare. Det kan alltså alla kreditgivare, banker och länder, göra. Det man inte kan få tillbaka kan man bara glömma och så går man vidare. Girigheten blir annars ens död. I det här fallet blir det kapitalismens död.”

Läs hela inlägget:

https://eaqhan.wordpress.com/2015/04/14/pyramidspel/

Kao har skrivit om samma ämne:

https://kaobyterblogg.wordpress.com/2015/04/13/det-gigantiska-pyramidspelet-kapitalismen-kao/

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Capitalism/Kapitalism, Class Warfare/Klasskamp, How Banks Create Money/Hur banker skapar pengar, Internationell ekonomi, Politik och samhälle, Sån är kapitalismen och märktes , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Ghost:/Det ohållbara pyramidspelet

 1. Eaqhan skriver:

  Jag borde ju ha tillagt att de skulder som finns i systemet enbart är luft eftersom det är pengar som ju har skapats ur intet och därmed är de påhittade skulder som vi ålagt oss att betala tillbaka. Dessa skulder kan således betalas tillbaka med samma luft. Men varför gör vi det inte? Jo för att rättsväsendet inte har hängt med i utvecklingen och sålunda betraktar luften som pengar när den har förvandlats till ”skuld”.

  Bankoligarkerna är smarta! Och juristerna opererar i ett kapitalistiskt samhälle och för kapitalister. Varje härskarklass skapar ju sin egen juridik!

  /Skvitt

 2. kao skriver:

  Som jag skrivit tidigare: Om jag går in på en bank och vill låna t.ex 200.000kr så går det bra (jag är skuldfri och solvent nog att få låna). Men vill jag ha ut pengarna i kontanter, vilket jag ju då borde kunna få…så heter det: ”Nej, vi jobbar inte så”. Jo tack, det vet vi ju. Pengarna finns ju inte i verkligheten.

  För några år sen var det ekonomisk kris i nåt land. Minns inte vilket, i det här fallet. Då gick folk i horder för att ta ut sina besparingar men det gick inte…det är ju bevis för att bankerna bara har digitala pengar. Att bankerna ö.h.t ägnar sej åt utlåning är ju pga att de får reda pengar genom våra inbetalningar av lån och våra löner/pensioner som vi tar ut av stötvis. RÄNTA, heter det visst, det som bankerna lever av. ;-). Ett påfund redan på Jesu tid. Det var bl.a detta han blev så förbannad på månglarna i templet att han kastade ut dem alla med hull och hår. Hahaha!

  (Har svårt att begripa hur kristna kan rösta blått. Hade Jesus varit här idag, vad man än tror om honom och hans existens, så hade han väl sprängt alla bankerna och vurmat för de fattigaste)

  Kao

 3. Pingback: Ghost:/Banker kan bara ”låna ut” sina egna skulder till kunder | ghostalive

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s