Ghost:/Banker kan bara ”låna ut” sina egna skulder till kunder

Från bloggen Parasitstopp igen:

Att bankerna ”lånar ut” sina egna skulder är tydligen något som är extremt svårt att svälja. Jag kan ha all förståelse för det då det är så extremt absurt. Hoppas nedan hjälper till att förklara att det enda banken kan ”låna ut” till ett kundkonto är bankens egna skuld.

Tänkt dig historien med guldsmeden. Folk lämnade in guldet till guldsmeden och fick en skuldsedel där det stod att guldsmeden var skyldig kunden motsvarande guld som stod på lappen. Folk började använda skuldsedeln som pengar istället för guld. Guldsmeden kom på att han kunde ”låna ut” skuldsedlar på guld han inte hade. Guldsmeden ”lånade” då ”ut” sin egen skuld – inte själva guldet. Vid en bankrusning mot guldsmeden visade det sig att guldsmeden bara hade en bråkdel av allt guld då guldsmeden hittat på en djävla massa skuldsedlar på guld. Guldsmeden blev hängd i ett träd.

Dagens system funkar på samma sätt med den skillnaden att bankerna ”lånar ut” sina egna skulder på kronor till kundkontona. Vid en bankrusning har inte banken en bråkdel av de kronor som de är skyldiga kontokunderna. Inga bankirer blir dock hängda – de får bonusar istället.

Läs hela inlägget:

https://parasitstopp.wordpress.com/2015/04/08/banken-kan-bara-lana-ut-bankens-egna-skuld-till-kundkonton-enkelt-forklarat/

35 inlägg till om How Banks Create Money/Hur banker skapar pengar

Det ohållbara pyramidspelet

Annonser

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Banker/Banking, Economics, How Banks Create Money/Hur banker skapar pengar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ghost:/Banker kan bara ”låna ut” sina egna skulder till kunder

  1. kao skriver:

    ‘Sådan är kapitalismen’, ..tralalalala….
    Det är själva essensen av ett kapitalistiskt samhälle.

    Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s