Ghost:/Barndom 7: Om Hitler hade segrat

Här följer del 7 av min serie om hur det var att växa upp som arbetarklassunge i mitten av 1900-talet. De sex första delarna finns här:

Barndom: En uppväxt vid 1900-talets mitt

Jag är född i andra världskrigets slutskede. Ibland funderar jag över hur mitt liv hade blivit om Hitler hade segrat. Det var ju ingen självklarhet att nazismen skulle lida nederlag. Länge såg det ut som om Tyskland skulle lägga under sig hela Europa. Det var först efter ofantliga lidanden, uppoffringar och människooffer som Nazityskland kunde krossas. Mest led och offrade Sovjetunionen. Omkring 20 miljoner, enligt en del beräkningar 30 miljoner, Sovjetmedborgare dukade under för kulor, bomber, granater, svält och köld. En tredjedel av andra världskrigets totalt ca 60 miljoner döda var Sovjetmedborgare. Detta att jämföra med exempelvis USAs mellan femhundra- och sexhundratusen döda soldater. Detta inte sagt för att förringa USAs krigsinsats, men för att ge lite perspektiv när någon börjar yra om att USA befriade Europa från hitlerismen. USAs insats var viktig men inte på långt när lika viktig som  Sovjetunionens.

Men alltså – om Hitler blivit herre över hela Europa och därmed kommit att dominera världen. Vem hade jag då varit? Som medborgare i det ariska Sverige och med en börd som är varken judisk, romsk eller av någon annan ”underlägsen ras”  hade jag kunnat leva ett gott liv, om jag kunnat uthärda de utrensningar och grymheter och vidrigheter som pågick intill mig. Utrotning av judar, romer, bögar och flator, socialister, kommunister och fackföreningsmän. Slavarbete. Medicinska experiment med funktionshindrade och förståndshandikappade som försöksdjur. Koncentrationsläger och gaskammare, hängningar och arkebuseringar.

Hade jag stått ut? Det vet ingen, allraminst jag själv. Miljontals och åter miljontals tyskar accepterade ju Hitler, hyllade honom och gjorde inga invändningar mot utrensningarna och utrotningarna. Kanske hade även jag gett vika för trycket, gått på indoktrineringen, fallit för propagandan och blivit nazistisk medlöpare eller kanske till och med aktiv nazist? Eller helt enkelt fegat ur.

Det är en obehaglig tanke men den kan inte tänkas bort. Jag tackar allas vår lyckliga stjärna för att nazismen besegrades och jag därmed slapp få mitt samvete och min moral prövade på ett konkret sätt i en verklig politisk och social miljö. Att begrunda frågan på ett teoretiskt plan gör det enklare att slå sig för bröstet och stolt utbrista ”aldrig i livet att jag skulle ha varit nazistanhängare”.

Men att mitt privata samvete fredades var naturligtvis inte det väsentliga med att nazismen slogs tillbaka, det var bara en pytteliten bonus. Det viktiga och avgörande var att vi slapp leva under förtryck och terror och kallblodig omänsklighet.

Samtidigt som vi bör vara vaksamma mot liknande tendenser och företeelser i vår samtid, samma politiska och sociala förtryck med andra förtecken. Varningstecken finns. Se ut över världen.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Barndom: En uppväxt vid 1900-talets mitt, Personligt, Politik och samhälle och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Ghost:/Barndom 7: Om Hitler hade segrat

 1. kao skriver:

  Utan Sovjet hade världen kunnat se mycket mycket värre ut idag.
  I media tystas det ner att det faktiskt var Sovjets förtjänst att det ändå gick som det gick. De gjorde otroliga uppoffringar. Det var också Röda Arme’n som stormade bl.a Auswitch och befriade de överlevande lägerfångarna.

  Liberaler och de nyliberala blaskorna stönar av ovilja att se sanningen i vitögat. Genom att den tystas ner så finns det risk att historien bit för bit skrivs om till det man vill se. Inte vad som egentligen hände.

  Kao

  • ghostopinion skriver:

   Bombliberalernas historieförfalskning är monumenal.

   • kao skriver:

    Sanningen borde publiceras på ett forum där även de lataste tar del av budskapet. Var det nu kan vara.

    Kao

   • ghostopinion skriver:

    Det var just det: Var det nu kan vara? Därutöver har vi de som inte vill se sanningen av politiska skäl.

   • kao skriver:

    T.ex moderater och liberaler. Det är många sanningar de inte velat se under årens lopp och många försök till historieförfalskningar. Inte minst från moderaterna. De har verkligen legat i stenhårt för att själva framstå i perfekt dager. Ta bara ett enda exempel: Det hävdades från moderat håll att det var DE som var drivande bakom bl.a kvinnlig rösträtt. Man ruttnar!

    Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s