Ghost:/Barndom 11: Tidiga svenska rockstjärnor, och Snoddas

Avsnitt 11 i min serie om hur det var att växa upp i mitten av 1900-talet.  De tio första inläggen finns här:

Barndom: En uppväxt vid 1900-talets mitt

Jag vet inte riktigt hur att definiera svensk 1950-talsmusik, de år min ålder gick från 6 till 16 år. Det som dominerade vid decenniets början var utan tvekan ”schlager”. Sverige och svenskarna var fortfarande oerhört tysklandsinfluerade, trots Hitlertyskland härjningar och nesliga förlust i andra världskriget. Schlager var således ett tyskt ord, i sammanhanget närmast att översätta till ”en låt som slår”. Zarah Leander – som gjort karriär i Tyskland under nazistväldet – var hemma i Sverige igen och spelade 1954 in den här sången som blev en hit, alltså schlager.

Två år tidigare hade Alice Babs, en av Sveriges bästa jazzsångerskor genom tiderna, spelat in den här smörsentimentala sången som blev oerhört populär i Sveriges Radio som var det enda ställe vi som inte var välbeställda kunde lyssna på musik någon timme varje dygn. SR hade en enda kanal, TV fanns inte och endast en minoritet av Sveriges invånare hade råd att skaffa grammofon och köpa grammofonskivor. Alice Babs kunde MYCKET bättre än så här fast det visste vi inte då:

Jo, att Alice Babs kunde bättre visste vi förresten. Redan 1940 spelade hon in den här låten, Swing it magistern. Om den blev det ett jävla liv. De konservativa samhällsbevararna skrev upprörda kulturartiklar i tidningarna om att Babsans sång var moralupplösande och ett hot mot det goda samhället där ungdomen skulle veta hut:

Gösta ”Snoddas” Nordgren, och hans superhit Flottarkärlek (Haderian Hadera) kan man inte förbigår:

Några år in på 1950-talet hände något, det bör ha varit 1954-1955. Vi ungdomar började lyssna på Radio Luxemburg. Nyheten att det fanns en utländsk radiostation där en helt annan musik än europeiska och svenska schlagers spelades spred sig med blixtens hastighet och tusentals, om inte hundratusentals, ungdomar låg på nätterna med örat intill sina skraltiga radioapparater och ansträngde sig för att höra genom bruset, störningarna och det ibland totalt försvinnande ljudet på något alldeles nytt som kallades rock and roll

Svenska ungdomar med musikdrömmar var förstås inte sena att hänga på. Rock-Ragge, Tages, Rock-Olga, Jerry Williams (Erik Fernström vars rockiga storhet jag personligen aldrig förstått fast jag tycker han verkar vara en schysst snubbe) och andra dök upp.

Här är Rock-Ragge and His Four Comets i en rätt skramlig inspelning av låten ”Blue Jean Bop”; misstänker att den hette Blue Jeans Bop i original men många av våra tidiga svenska rockhjältar hade ytterst svaga begrepp om engelska språket och förstod inte alltid vad de sjöng om) :

1958 spelade Little Gerhard in en cover av Louis Prima´s Buena Sera. Den blev en jättehit. Tyvärr hittar jag inte originalet så ni får nöja er med en självironisk version som Gerhard gjorde något tiotal år senare:

Ännu en låt med Little Gerhard:

Slutligen en av min ungdoms absoluta favoriter bland de svenska: Ordtrollaren och humoristen Owe Thörnqvist, otroligt rockig, produktiv och populär, numera en bra bit över 80 år men aktiv på scen tills för bara några år sedan. Han får två låtar:

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Barndom: En uppväxt vid 1900-talets mitt, Personligt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ghost:/Barndom 11: Tidiga svenska rockstjärnor, och Snoddas

  1. superzeke skriver:

    Första gången Snoddas framförde Flottarkärlek var på Hylands karusellen den 26 januari. 3 dagar innan detta så föddes en viss superzeke. Kanske därför jag jag alltid tyckt så mycket om låten. Ett mycket tidigt intryck 🙂 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s