Ghost:/Kirurgen och patienten, USA och terrorismen

Hur var det kirurgen sa efter ett komplicerat ingrepp:

– Operationen var framgångsrik men patienten dog.

Anekdoten dyker oanmäld upp i min skalle när jag tänker på USAs ”krig mot terrorismen”. USA har ställt till med ett ofattbart blodbad. Men till skillnad mot i anekdoten har patienten klarat sig, vilket ju alls inte var meningen. USA skulle ju ha velat kunna deklarera:

– Operationen var framgångsrik och patienten dog.

Men patienten lever fortfarande efter mer än tio års opererande. Och inte nog med det: Under operationens gång har terrorismen växt sig större och starkare än någonsin förr.

I verkligheten har kriget mot terrorismen varit mer terroristiskt än terrorismen själv.  Två miljoner döda, det absoluta flertalet civila män, kvinnor och barn. Om detta har jag skrivit här:

Ghost:/Två miljoner döda i USAs ”krig mot terror”/Two Million Dead in the US War on Terror

eaqhan skriver om det här:

Det är lite skillnad ibland

Jag tänker på medierapporteringen

https://eaqhan.wordpress.com/2015/04/20/orkanstyrka-och-stiltje/

Det här inlägget skrev jag 2011 men det håller fortfarande och är fortfarande aktuellt: Ghost:/Terrorism och terrorism

PS. Jag funderar ibland på varför journalister i gemen blir vansinnigt upprörda när oskyldiga västerlänningar får halsarna avskurna av IS men rycker på axlarna åt att oskyldiga pakistaniers kroppar slits i stycken och förbränns av drönarraketer.

Jag funderar men hittar inget rimligt svar.

Både halsavskärning och bombsönderslitning av kropp är ju fruktansvärda dödar som borde uppröra ungefär lika mycket. Men så fungerar det inte i mainstreamjournalistikens värld.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i USA NATO Wars and Crises. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ghost:/Kirurgen och patienten, USA och terrorismen

 1. Eaqhan skriver:

  Jag har sett ruskiga bilder på överlevare och döda efter att ha träffats av fosforbomber, som visserligen bara är till för att lysa upp, men det vet ju inte bomberna.

  Sen har vi ju de här pansarbrytande skotten som består av utarmat uran för att vara så tunga som möjligt och därmed ha en rörelseenergi stor nog att gå igenom kraftigt pansar. Helt fria från radioaktivitet är inte dessa skott och uran i alla former är ytterst giftigt. I Irak har befolkningen fått känna på detta på ett helt ohyggligt sätt. Många skulle kanske ha föredragit en halshuggning.

  Dagens journalister är nog mer följsamma mot chefernas direktiv eftersom det är uppsägningstider inom pressen och cheferna vågar inte heller ta beslut som inte gillas av ägarna. Och de sistnämnda är ju kapitalister. De är inte intresserade av sanningen om den inte gagnar vinsterna.
  Kvar finns bara frilansande journalister som vågar var kritiska och objektiva. Men de måste ju få sitt material publicerat och ofta blir det i annan press än de stora drakar (inklusive TV:s olika nyhetsprogram) som läses (och ses) av de flesta.

  De stora redaktionerna köper sina nyheter hellre än att sända ut egna reportrar. Det blir billigare så. Och därför kommer nyheterna ofta från de största i branschen, dvs de amerikanska bolagen CBS och CNN. Och de samarbetar både med USA:s regering och CIA.

  Allt det där vet du ju. Och det förklarar varför våra nyheter mer underhållning än granskande och kritiska och därför är de också så tillrättalagda och ofta rena lögner.

  /Skvitt

 2. Eaqhan skriver:

  Varje mänskligt lidande är personligt och kan inte kvantifieras! Det är såldes inte någon skillnad på om en person lider en plågsam död eller om det är tusentals som gör det!

  /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s