Ghost/Sveriges Radios skamlösa sätt att uppmärksamma Vietnamkrigets slut

Att det i år är 40 år sedan Vietnamkrigets slut har uppmärksammats av Sveriges Radio under den gångna veckan, dels i P1 Morgon, dels i God morgon världen. Tyvärr har uppmärksamheten varit både vilseledande och skamlös.

Vilseledande och skamlös men inte förvånande.

I 40-årareportagen har det framstått som om ockupationesmakten USA varit offret.

I P1 Morgon ägnades hela reportaget åt den mur i Washington där namnen på de ca 57000 amerikanska soldater som stupade i kriget är inristade och hur sorgligt hela kriget var för USA och amerikanerna. Att det var Vietnam som blivit överfallet, att kriget utspelade sig på vietnamesisk mark, att omkring 3 miljoner vietnameser, de flesta civila, dödades, att det lilla landet blev förött och skövlat av mer omfattande terrorbombningar än under andra värdlskrigets sammantagna bombningar, nämndes överhuvudtaget inte.

Det var som om Vietnamn överhuvudtaget inte varit en del av Vietnamnkriget. Landet var osynliggjort. Reportaget var helt fokuserat på USAs sorg och lidande.

I går var det God morgon världens tur. Det inslaget ägnades helt och hållet åt vilka lidanden en av USAs nedskjutna terrorbombpiloter fått utstå under sin tid i nordvietnamesisk fångenskap. Inte ett ord om vilka lidanden terrrorbombningarna åsamkade den vietnameiska befolkningen.

Återigen framställdes amerikanerna som offer för det anfallskrig deras egen politiska ledning startat mot ett litet och utfattigt bondeland långt hemifrån.

Det är skamlöst, Sveriges Radio. Skamlöst men, som sagt, inte förvånande. Med tanke på det obegripliga svassande för och den undfallenhet gentemot USA som genomsyrar Sveriges nuvarande politiska och mediala etablissemang är radions vinkling av Vietnamkriget helt förståelig.

Förståelig men icke desto mindre genomfalsk.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Internationellt, Politik och samhälle, USA NATO Wars and Crises. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Ghost/Sveriges Radios skamlösa sätt att uppmärksamma Vietnamkrigets slut

 1. Självklart blir det så med propaganda… Svenska medier är USA:s språkrör och USA med övriga Västvälden är bara goda, humanistiska, demokratiska och värnar alltid ”mänskliga rättigheter” i tankar, ord och våldshandlingar… och vi tror på det!

 2. kao skriver:

  Det är ju överjävligt!
  Jag har med egna ögon och öron talat med människor i Kambodja och Laos 2008. Dels de som led av kriget där som unga. Dels de unga som bär vidare på det lidande deras föräldrar utsattes för – och alla som fortfarande dör eller skadas svårt av nedgrävda minor, när folk ska hämta ved i skogarna. Många enbenta…

  Jag besökte Angkor Wat i nordvästra Kambodja och fick veta att dessa djävulska landminor ligger nedgrävda vid gränsen mot Thailand, bara någon kilometer från den plats jag befann mej. Under en flodtur en heldag på Mekongfloden i Laos fick jag se en jättedroppstensgrotta med tusentals buddhafigurer. Där gömde sej och överlevde närmare tusen människor USA:s bombräder, medan bombplanen rensade bort allt liv längs flodbankarna, där de allra fattigaste bor och försörjer sej.

  Så vilka är det som lider?

  Kao

 3. Pingback: Stackars USA | eaqhan

 4. Eaqhan skriver:

  Tack för att du tog upp saken. Själv hörde jag inte programmet 😦

  /Skvitt

 5. Pingback: Skvitt tittar i backspegeln – eaqhan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s