Ghost:/Historiska ”terrorister”

För att åstadkomma lite sans och balans tänker jag här göra en kort uppräkning av historiska ”terrorister” och av västmakterna terroriststämplade rörelser. De har en sak gemensamt: De har bekämpat kolonialism, imperialism och/eller inre förtryck. Avsikten med detta inlägg är att ge en smula perspektiv på terrorismen, utan att för den skull försvara dödandet av oskyldiga civila. Jag vill dock påpeka att de koloniala, imperialistiska och/eller inhemska förtryckande makterna har dödat mångdubbelt fler oskyldiga än vad de påstådda eller verkliga terroristerna någonsin mäktat med-

Här följer ett gäng terrorister:

Why Nelson Mandela was on a terrorism watch list in 2008 …

Gandhi was declared terrorist and declaration sold cheaply …

*  ”The Viet-Cong Strategy of Terror (alltså den vietnameiska befrielserörelsen FNLs kamp för att kasta ut den amerikanska ockupanten ur landet, vilket också lyckades år 1975 då USAs trupper med svansen mellan benen tvingades fly).

Revolutionary Terrorism: The FLN in Algeria 1954-1962 …

Mau Mau Terror – African Terrorist Uprising,Kenya.

Detta är blott en handfull exempel på ”terrorister” och ”terroriströrelser”. De har som gemensam nämnare att de kämpat för att befria sina hemländer från utländsk förtryck, och i Mandelas och Sydafrikas fall att få slut på den avskyvärda, av nästan alla västländer stödda apardheidpolitiken.

Notera gärna att två av dessa ”terrorister”, Gandhi och Mandela, av historien omvärderats till att betraktas som närmast helgonlika.

Fundera också gärna på var den nutida terrorismen har sina rötter, utan att för den skull ursäkta dödandet av oskyldiga. Lite reflektion skadar aldrig. Tänk samtidigt på att terroristerna ligger hästlängder efter kolonialisterna och imperialisterna när det gäller dödande.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Diverse, Internationellt, Politik och samhälle och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ghost:/Historiska ”terrorister”

 1. Eaqhan skriver:

  Twittrade och delade på fb.

  /Skvitt

 2. kao skriver:

  Så här blir det då falsk propaganda får råda och folk i allmänhet inte tycks reagera och</eller ifrågasätta sanningshalten. Någon lägger helt enkelt beslag på sin version av sanningen. Bäst på detta är den numera öppet subjektiva media men även politikerna, naturligtvis.

  Ett exempel är ju när man får läsa sånt i pressen som : "Israelisk polis DÖDADE 10 palestinier"….."palestinier MÖRDADE 10 israeler". Redan där har man riktat folks uppfattning åt ett visst håll. Vem som har rätt. Vem som har fel.

  Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s