Ghost:/#metoo-kampanjen, anonyma vittnesmål och rättssäkerhet

Finns det ingen mer än jag som känner olust över alla dessa anonyma vittnesmål som i #metoo-kampanjen anklagar huvudsakligen män men också en och annan kvinna för saker som de inte kan försvara sig mot, just för att vittnesmålen är anonyma.
Hur bemöta ett anonymt vittnesmål? Vad handlar det om, när och hur begicks den påstådda gärningen?
Jag är övertygad om att det i denna störtflod av anklagelser finns de som är falska.
De som är sanna, och jag är övertygad om att det är de allra flesta, har jag inga problem med. Men jag skulle vara ännu mer övertygad om anklagelserna vore mer precisa och, framför allt, inte anonyma. (inom parentes tycker jag inte att sånt som ”konstiga blickar” från män kan klassas som sexuella trakasserier, vilket en del av de anonyma kvinnorna hävdat).
Det är en fråga om rättssäkerhet. Både för de kvinnor som utsatts för trakasserier och övergrepp, men också för de som anklagas.
Då är anonymitet, mediala skampålar och vaga och oprecisa anklagelsepunkter inte att rekommendera.
 
Dessutom reagerar jag mot att de kvinnor som går ut med anonyma anklagelser hyllas som modiga.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Diverse, Etik, moral och religion, Feminism HBTQ och kön, Politik och samhälle. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ghost:/#metoo-kampanjen, anonyma vittnesmål och rättssäkerhet

  1. Conny Lundberg skriver:

    Håller fullständigt med om det du skriver och tycker dessutom att det är ytterst märkligt att ingen går ut och talar om alla de gängvåldtäkter som begås av män från MENA-länderna och Nordafrika.
    Svenska mäns våldtäktsstatistiker har de senaste åren minskat medan de nyligen invandrade männen står för ca 85% av alla våldtäkter som sker i Sverige och varav de flesta dessutom begås mot svenska kvinnor, vilket väl dessutom borde ses som rasism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s