Ghost:/Genusförskjutningen bland mina idrottsidoler

Jag har alltid varit idrottsintresserad. Inte fanatiskt men måttligt. Andra ämnen än idrott har alltid stått högre på prioriteringslistan, men sportintresset har alltid funnits där.
 
Som liten pojke på 1950-talet hade jag idoler. De första var Kalle Svensson (”Rio-Kalle”) och Sven-Ove Svensson, fotbollsspelare i Hälsingborgs IF (Helsingborg stavades Hälsingborg på den tiden) och svenska landslaget. Samt, givetvis höll jag på att skriva, Sven Tumba Johansson, ishockeyspelare i Djurgårdens IF och Tre Kronor. Han tog sedermera Tumba som efternamn och slopade Johansson.
 
Med åren slutade jag att ha idoler men höll mig fortfarande med favoriter. En sådan var Maradona, den argentinske magiske fotbollsspelaren. Men när han fuskade sig till ett mål i en VM-match genom att slå in bollen med handen och efteråt hävda att det var guds finger som styrt bollen i mål försvann han raskt från min favoritlista. Fuskare har jag aldrig haft något till övers för, och en fuskare som har mage att påstå att han haft gudomligt godkännande betraktar jag som en eländig hycklare.
 
Nåväl, länge var mina idoler/favoriter inom idrotten män, män och åter män.
Men för en stund sedan slog det mig plötsligt att en genusförskjutning skett utan att jag ens reflekterat över saken. Den har liksom smugit sig på utan att jag märkt det under, låt oss säga, de senaste tio åren.
 
Nu pågår VM för tjejer i handboll, kortbane-VM i simning inleds i dag och skidsäsongen har pågått i ca en månad.
Och jag märker att inte en enda av mina idoler/favoriter är män. De jag tänker på (smått förälskat men ingalunda sexuellt så inget #metooupprop är påkallat) är Bella Gulldén, Stina Nilsson, Charlotte Kalla och Sara Sjöström.
 
Ingen manlig idrottare väcker tillnärmelsevis så varma sympatier och starka känslor i mitt gamla sinne.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Feminism HBTQ och kön, Personligt, Politik och samhälle, Sport. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s