Ghost:/Sju lärare kunde inte stoppa mobbande flickgäng- offret fick hämtas hem av föräldrarna

En händelse som den här får mig att fundera på om inte lärare borde få ingripa fysiskt mot elever utan att riskera åtal för misshandel.
Med ingripa fysiskt menar jag naturligtvis inte knytnävsslag och liknande, utan att lärarna ska ha rätt att ta tag i och föra bort mobbarna. Tyvärr finns ett flertal fall där lärare blivit åtalade för just att ha gripit tag bråkiga, störande och ibland våldsamma elever..
Från Lärarnas Tidning: ”Det var 2013 som läraren, som var rastvakt vid tillfället, skulle stoppa ett bråk mellan elever. Tolkningen av händelsen ser olika ut i de båda rättsinstanserna. Klart är att läraren i samband med bråket blev knuffad av en elev som ställt sig i vägen för att hindra ingripandet. Därefter tog läraren tag i elevens arm och förde den mot ryggen. Efteråt har eleven klagat på smärtor i armen.”
  Läraren friades av tingsrätten men dömdes till dagsböter av hovrätten.
Den som googlar ”lärare åtal misshandel” hittar åtskilliga liknande exempel.
Från SVT Nyheter Jämtland:
”Fyra högstadietjejer skrek och slog på dörren till en lektionssal där en femte tjej befann sig. Då ringde skolan till den utsatta flickans föräldrar och förklarade att de måste hämta dottern. Skolpersonalen kunde inte garantera hennes säkerhet.
Enligt föräldrarnas anmälan till Skolinspektionen ska det ha funnits minst sju lärare på plats. Men ingen fick stopp på tjejgänget”
Händelsen var kulmen på en tids upprepad mobbning av den utsatta flickan.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Barn i div sammanhang, Politik och samhälle, Skola. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s