Ghost:/Akademien, korruption och nepotism

Misstankarna om korruption och nepotism har hamnat i skymundan i det allmänna rabaldret kring Svenska Akademien. Medierna har, givetvis, fokuserat på personfrågorna.
 
För att inte bara kungen utan även jag och den breda allmänheten ska kunna känna något förtroende för Akademien i framtiden krävs mer än en eller annan stadgeändring. Exempelvis:
 
* En offentlig redovisning av om det finns fler ledamöter än Katarina Frostenson (nu avgången) som varit delägare i företag som beviljats bidrag av Akademien och därmed både varit jäviga och haft ekonomisk vinning av företagsverksamheten.
 
* En offentlig redovisning av vilka anhöriga till ledamöter som fått tillgång till bostäder som ägs av Akademien.
 
* Dessa korrupta ledamöter, vilka det än är, borde sedan tvingas bort så som Sara Danius nu tvingats bort.
 
Dessa frågor om korruption är betydligt mer angelägna att reda ut än de personkonflikter som media nu riktar strålkastarljuset mot.
 
PS. Att jag inte nämner ”kulturprofilens” påstådda sexuella trakasserier och övergrepp beror på att dessa redan anmälts men avskrivits av polisen, i brist på bevis. Men givetvis borde de ledamöter som känt till övergreppen men sett mellan fingrarna också avgå eller tvingas att avgå.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Det här inlägget postades i Etik, moral och religion, Kultur, Nobelfest, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s