Ghost:/Mitt Nobelpris gick i stöpet

Jag är besviken över Svenska Akademiens beslut att inte utse någon Nobelpristagare i litteratur i år. Jag hade stora förhoppningar om – ja, jag var nästan säker på – att mitt livs poetiska mästerverk, författat år 2011, skulle rendera mig priset. Men det sket sig. Jävla Akademien!

Så här gick den, dikten:

GUBBE PÅ STUBBE

Det var en gång en gubbe

som satt på en stubbe

och tog sig en nubbe

När nubben var tagen

blev gubben en glad en

Vad tycker ni om den? Ett mästerverk, eller hur. Men så slet jag också i två år med dikten innan den nådde sin fullbordan. 🙂

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Dikter och verser, Humor, Kultur, Nobelfest, Personligt, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ghost:/Mitt Nobelpris gick i stöpet

 1. SasjaL skriver:

  Tidigare utnämningar har från och till fått kritik. En möjlighet är de vågar inte utse någon, då de riskerar en ‘skitstorm’. Politik finns med i bakgrunden med denna utnämning, precis som med ekonomi- resp. fredspriset.

 2. ghostopinion skriver:

  Ekonomi är ingen vetenskap utan ideologi. Så här skrev jag 2011 och det står jag fast vid: ”Ghost:/Lyssna inte på ekonomicharlatanerna
  Posted on 8 augusti, 2011 by ghostopinion

  Vad ska vi egentligen med ekonomiexperter till? Vad fyller de för funktion? Runt om i världen sitter horder av dem på banker, i finansbolag, analysföretag, pensionsfonder, försäkringsbolag, på tidningar, i radio och TV.

  När finanshjulen rullade som snabbast – kommer ni ihåg, det verkar avlägset men är bara några få år sedan – fanns det bland dessa miljontals experter blott en handfull som varnade för den kommande kraschen. De blev hånade och utskrattade av sina bättre vetande kolleger som visste att utlova allt mer guld och allt grönare skogar.

  Så kom kraschen. Och vilka var det som av media tillkallades för att för oss andra – okunniga! – förklara kraschens orsaker? Givetvis samma experter som bara några veckor och månader tidigare tvärsäkert påstått att någon kris icke var på gång. De hade inte sett skymten av någon sådan. Tvärtom. Framtiden var ljus och himlen blå. Alla skulle vi få om inte säckar så åtminstone påsar med slantar.

  Och nu är det samma experter som skriver ut recepten på hur krisen ska hanteras och hävas. Nästan alla säger de likadant, det måste sparas och stramas åt och skäras ner. De som har det sämst måste få det sämre, de som har det någorlunda bra måste få det sämre och de som har det bäst ska fortsätta att ha det bäst. Ingen ekonomiexpert föreslår någonsin förändringar i de ägarstrukturer som är krisernas upphov. Inga ekonomiexperter föreslår någonsin att finansprofitörernas makt ska beskäras. Inga ekonomiexperter föreslår någonsin mindre nyliberalism och mer kontroll av finanssektorn. Inga ekonomiexperter biter den hand som föder dem.

  Vi kunde lika gärna gå in i ett marknadstält och be en sibylla titta i kristallkulan eller kaffesumpen eller kortleken som att lyssna på ekonomicharlatanerna.
  Lita inte på dem! Se er omkring, lita på era ögon och vad de ser och tänk själva. Slå dövörat till för ekonomicharlatanernas bludder och kom ihåg vem som betalar deras löner. Ekonomicharlatanerna jobbar åt bankerna och finansinstituten och står i deras tjänst. Dessförinnan är de hårt drillade i kapitalistiskt tänkesätt på universitet och högskolor.

  PS. Rebloggat, lätt redigerat inlägg från tidigt 2009 efter den kris som drabbat världen då och som ännu inte är över. Ändå är det dags igen för en ny och sannolikt mycket värre kris. Kanske lyckas de skjuta kollapsen framför sig – oss -ytterligare ett antal år, men den kommer.

  Och fredspriset – det betraktas väl numera närmast som ett lika dåligt skämt som Henrik Schyffert?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s