Ghost:/Om sociala markörer

OM SOCIALA MARKÖRER

Tar mig härmed den obändiga friheten att reprisera ett inlägg från 2011, eftersom jag är för lat för att skriva något nytt.
Håll till godo!

Har stött på termen ”sociala markörer” allt oftare på sistone. Inte för att jag vet exakt vad det är men jag kan ju alltid gissa. Nånting i stil med egenskaper och/eller företeelser och/eller prylar som knyter en person till en viss samhällsgrupp eller samhällsklass eller gäng eller stam. För att vara övertydlig: Indiernas kastmärke i pannan torde vara en social markör, liksom HA-märket på mc-snubbars västar. Om jag får gissa alltså, och det har jag gett mig själv tillåtelse att göra.

Därmed kan vi övergå till finliret, en mer differentierad indelning av de sociala markörerna och deras bärare.

* VD i börsbolag: Mörk kostym, mer eller mindre matchande slips, orörligt ansikte, stapplig engelska, bonus i sinne och plånbok.

* A-lagare: Ölburk i hand, lätt svajig gång som efterhand utvecklas till raglande, trägen besökare av stadens grönområden sommartid när vackert väder råder, fyllecellsexpert. Ses vardagligen med glåmig uppsyn vid det lokala Systembolaget strax före kl 10.

* Kändis: En obändig iver att få tillträde till och gråta ut i och förklara sig kränkt i media, och att berätta om sitt kärleksliv eller avsaknad av sådant och andra ämnen av privat natur. Ett kännetecken för somliga är också att de stundom brister ut i sång eller annan artistisk verksamhet. De flesta nöjer sig dock med att bara vara kända. Det är slitsamt nog.

* Stureplansbrats: En osviklig social markör är ett kreditkort utfärdat av pappa vilket utnyttjas till att köpa ett flertal flaskor av dyraste champagnen på innekrogen och spruta drycken över andra Stureplansbrats. Moderiktiga outfits, flitig shopping, tillgjort uttal och varierande grad av stupiditet är andra markörer.

* Moderat politiker: Om du möter en person som maniskt upprepar ordet jobbskatteavdrag kan du vara säker på att du mött en moderat politiker.

* Socialdemokratisk politiker: Möter du en person som maniskt undviker att använda orden rättvisa och solidaritet kan du vara säker på att du mött en S-politiker.

* Pundare: Magerlagd, på gränsen till utmärglad, tandglugg(ar), med låg röst frågande om du vill köpa en bärbar dator eller annan attraktiv produkt billigt.

* Radio- och TV-journalist: Ställer gång på gång den intelligenta frågan ”Vad tänker du om det” samtidigt som han/hon håller en mikrofon framför någons nylle.

* Kroppsbyggare: Argsint med skrumpen pung, acne och opålitligt humör..

* Feminist: Svarar ilsket ”dra åt helvete din jävla taliban” och ger dig en spark i skrevet när du frågar vad klockan är, om du är man. Om du är kvinna svarar hon ”tio över tre”.

* Manlig feminist: Inställsam och självutplånande. Tror att han ska få sig ett eller flera ligg om han smörar för kvinnliga feminister men möts av ett ”dra åt helvete din jävla taliban” och en spark i skrevet om han försöker sig på nåt.

Med denna lilla genomgång av sociala markörer hoppas jag du ska kunna navigera säkrare i det samhälleliga träsket.

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Humor, Politik och samhälle, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s