Ghost:/Skattebrottslingar och knarklangare – olika falla rättvisans lotter

Föreställ er en knarklangare. Polisen är honom på spåren och han riskerar att åka dit vilken dag som helst. För att slippa hetluften bestämmer han sig för att kila in på polisstationen med de 4,7 kilo heroin han har kvar i lager. Räcker över påsen och säger:

– Varsågod polisen. Jag har lite heroin här som jag vill lämna in.

Polisen blir själaglad och svarar:

– Tack ska du ha! Det var hyggligt av dig.

Varpå knarklangaren knallar ut i friheten igen. Lättad och straffbefriad. Visserligen något fattigare, han har ju förlorat den förtjänst han skulle ha gjort på heroinförsäljningen. Å andra sidan slipper han ett antal år i fängelse.

Men så kan det väl inte gå till, invänder vän av ordning.

Nej, det kan det naturligtvis inte. Inte för knarklangare.

Men för skattebrottslingar är det just så det går till. Tusentals rika svenskar som gömt pengar på hemliga konton utomlands slipper straff om de själva rapporterar sina brott till Skatteverket. Och det är många miljonärer och miljardärer som känt marken gunga under fötterna sedan Skatteverket gjort upp med ett antal skatteparadis om att de hemliga kontona inte längre ska vara hemliga för Skatteverket.

Det kallas självrättelse när de rika rapporterar sina egna brott. Såvitt jag vet finns det inga andra brottslingar som fullt lagligt kan göra självrättelse och slippa straff.

Dagens Nyheter 15 januari i år:

 ”2.714 personer som haft tillgångar eller inkomster utomlands har gjort självrättelser och deklarerat dem för Skatteverket.

Det är ungefär 500 fler än förra året. Den som gör det självmant slipper straffskatten – skattetillägg – på pengarna – och även en eventuell rättsprocess. Självrättelserna tog fart för några år sedan, när Skatteverkets avtal med skatteparadis började träda i kraft.”

Knarklangare och skattebrottslingar  – olika falla rättvisans lotter.

http://www.dn.se/nyheter/rekordmanga-tog-hem-pengar-som-gomts-utomlands/

Om ghostopinion

Det som är värt att veta märks av mina blogginlägg. Favoritcitat: "No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." John Donne
Detta inlägg publicerades i Capitalism/Kapitalism, Economics, Politik och samhälle, Sån är kapitalismen och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ghost:/Skattebrottslingar och knarklangare – olika falla rättvisans lotter

 1. Eaqhan skriver:

  Nu är det ju så att alla är lika inför lagen, men lagen är olika inför alla, skulle man kunna sammanfatta det som.

  /Skvitt

 2. Michael Thudén skriver:

  Sedan har du det där med att skulder och kommuner avskrivs efter 5 år. Har du däremot en påhittad ”skuld” till banken (det enda banken kan ”låna ut” till ett konto är bankens egna skuld – men det är en absurditet i sig själv) får du släpa på den i all evighet.

  Du skulle kunna ta och råna en bank (om de nu har några kontanter – men det har de ju knappt längre) och ta pengarna och betala skulden. Åker du fast får du några år på kåken men får ett ”clean slate” när du kommer ut och slipper vara skuldslav åt banken.

  Det tragikomiska är att inloggningssystemet som storbankerna och Riksbanken använder heter Nexus. Nexus kallade skuldslaven som skrev på skuldslavskontraktet Nexum under Romartiden.
  Från wiki::

  ”Under the nexum contract, a free man became a bond slave, or nexus, until he could pay off his debt to the indebted, or obaeratus.”
  http://en.wikipedia.org/wiki/Nexum

  • ghostopinion skriver:

   Tack för länkarna och kommentaren. Ja vi lever sannerligen under ett bank- och penningsystem in absurddum. Just det: absurd-dum. Hur länge vi ska finna oss i det beror ju på oss själva. Men frågan finns ju inte ens på den politiska agendan. Det verkar som om folk inte vill veta, varför traumat kommer att bli överväldigande när verkligheten kommer ikapp, d v s när den stora finanskrisen kommer. Vi har bara sett början.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s